Romanya Ticari vize
Romanya Ticari Vizesi
Romanya Ticari Vizesi, Romanya’ya fuar katılımı, iş gezisi gibi amaçlarla seyahat edecek Türk vatandaşlarının alması gereken, C tipi vize kategorisine giren bir vize türüdür. Umuma Mahsus (bordo) pasaport hamili Türk vatandaşları, ticari amaçla yapacakları Romanya gezilerinde vize almak mecburiyetindedirler. Hizmet pasaportu, hususi pasaport ve diplomatik pasaport sahipleriyse 6 ay periyodunda 90 günü aşmadan yapacakları ticari gezilerde vize almak zorunda tutulmazlar. Romanya Konsolosluklarında bölge ayrımı bulunduğundan her Romanya vizesinde olduğu gibi ticari vizede de başvuru sahibinin ikamet bölgesinin bağlı olduğu konsolosluğa başvuru yapması gerekmektedir. Romanya Ticari vizesi başvuruları E-vize sistemi üzerinden yapılmakta ve başvuru sahibi E-vize başvurusu sırasında sistem tarafından otomatik verilen randevu tarihinde konsolosluğa giderek başvuru işlemlerini tamamlamaktadır.
Romanya Ticari Vizesi için Gerekli Evraklar
Romanya ticari vizesi için kişilerden talep edilen evraklar kişinin mesleki durumuna göre farklılıklar gösterebilir. Fakat her başvuru sahibinden istenen standart belgeler de bulunmaktadır
Standart Ticari Vize Belgeleri
- Davet Mektubu: Romanya’da bulunan ticari kuruluş tarafından başvuru sahibine gönderilmiş davetiye, ıslak imzalı ve kaşeli olmalıdır. “Registration Cercificate” adlı başvuru sahibini davet eden kurum belgesi de davetiyeye eklenmelidir.
- Pasaport: Pasaport, planlanan seyahat bitiş süresinden sonra en az 6 ay daha geçerliliğini koruyor olmalı ve 2 boş sayfa içermelidir.
- Romanya Ticari Vize Başvuru Formu
- Zorunlu Sağlık Sigortası
- Konaklama ve Ulaşım Rezervasyonları
- Nüfus Cüzdanı/ Kimlik Kartı Fotokopisi
- Biyometrik Fotoğraf: 35x45mm ebatlarında, biyometrik kriterlere uygun 2 adet fotoğraf, başvuru belgeleriyle birlikte beyan edilmelidir.
- Tam Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği
- Banka Hesap Özeti
Şirket Belgeleri
- Orijinal Faaliyet Belgesi
- Ticari Sicil Gazetesi
- İmza Sirküleri
- Vergi Levhası
- İmzalı Şirket Yazısı
SSK/ BağKur Çalışanları İçin Ek Olarak;
- Son 4 aylık maaş bordrosu
- İşveren yazısı
- SSK veya Bağkur işe giriş bildirgesi
Romanya Ticari Vizesi Başvuru Bölgeleri
Romanya Ticari vize başvurularında, konsoloslukların yetki bölgelerinde ayrım bulunmaktadır. Kişi hangi ilde ikamet ediyorsa, o bölgenin yetki kapsamındaki konsolosluğa başvuru yapmalıdır. Bu durum, konsoloslukların kişileri mülakata çağırması açısından kolaylık sağlamaktadır.
Romanya İstanbul Başkonsolosluğu: Bartın, Düzce, İstanbul, Kocaeli, Kırklareli, Tekirdağ, Yalova, Sakarya, Bilecik, Kütahya, Bolu, Zonguldak, Karabük sakinleri Romanya vize işlemlerini İstanbul Başkonsolosluğundan gerçekleştirebilirler.
Romanya Ankara Büyükelçiliği: Adana, Antalya, Bursa, Çankırı, Çorum, Erzurum, Erzincan, Edirne, Gümüşhane, Giresun, Hatay, Hakkari, Kastamonu, Kars, Mardin, Muş, Niğde, Nevşehir, Ordu, Rize, Sivas, Samsun, Sinop, Şırnak, Tokat, Van, Zonguldak illerinde ikamet eden Türk vatandaşları Romanya vize başvurularını Ankara Büyükelçiliğinden yapabilirler.
Romanya İzmir Başkonsolosluğu: İzmir, Çanakkale, Balıkesir, Manisa, Aydın, Muğla, Uşak, Denizli Burdur, Isparta, Afyon, Mersin şehirlerinde yaşayan kişiler Romanya İzmir Başkonsolosluğu aracılığıyla Romanya vize işlemlerini yapabilirler.
Romanya Ticari Vizesiyle İlgili Bilinmesi Gerekenler
- Romanya ticari vizesi başvuruları, 4-15 gün içinde sonuçlanır. Belirtilen bu süre kesin olmamakla birlikte, evrak eksikliği, ek belge talebi, resmi tatil günleri sebeplerine bağlı olarak daha uzun sürebilir.
- Romanya Ticari vize başvuruları, seyahat tarihlerinde sıkıntı yaşanmaması amacıyla en fazla 9 Gün, en geç 45 gün önceden yapılmalıdır.
- Romanya Ticari Vize başvurusunun reddedilmesi durumunda, konsolosluk başvuru sahibini red sebepleri hakkında bilgilendirmek yükümlülüğünde değildir. Başvuru sahibi dosyasındaki eksik ve yanlışlıkları gidererek tekrar başvuru yapma hakkına sahiptir. Başvuru reddine itiraz hakkı da bulunan başvuru sahibi, konsolosluğa başvuru onaylanmaması hakkında itirazda bulunabilir.
- Romanya’ya yapılacak ticari amaçlı seyahatler için alınması gereken Ticari Vize başvurularının değerlendirme yetkisi yalnızca konsolosluklara aittir.
- Romanya Konsolosluğu, başvuru sahiplerinin vize başvuru işlemlerini kolaylaştırmak ve vakti olmayan başvuru sahiplerinin de kolayca ticari vize başvurusu yapabilmesi için bazı vize danışmanlık ofislerini başvuran adına işlem yürütebilmesi adına yetkilendirmiştir. Vakti olmayan ya da belgeleri hazırlamakta sıkıntı yaşayacak vatandaşlar bu yetkili kurum ve kuruluşlar vasıtasıyla Romanya Ticari Vize işlemlerini yürütebilirler.
- Ankara Büyükelçiliği ve İzmir Başkonsolosluğuna yapılacak ticari vize işlemlerinde beyan edilecek banka hesap dökümü belgelerinin başvuru tarihinden 2 gün önce alınmış olması önemlidir.
- Başvuru belgelerinin tümü güncel tarihli olmalıdır.
- Romanya Sınır Yetkilileri, ülkeye giriş esnasında gerekli evrakları vize sahibinin yanında görmezse, vize bulunmasına rağmen ülkeye giriş yapmaya müsaade etmeyebilir.
- Romanya Ticari Vize başvuru belgeleri tercüman yardımıyla Rumence ve İngilizceye çevrilip, ardından çevrilmiş haliyle konsolosluğa sunulmalıdır.
Ana Menü
- Romanya Şoför Vizesi
- Romanya Sportif Faaliyet vizesi
- Romanya Ticari vize
- Romanya Turist Vizesi
- Romanya Ziyaret Vizesi
- Seyahat Sağlık Sigortası
- Ankara Büyükelçiliği
- Türkiye Oturum İzni
- Türkiye Vizesi
- Türkiye Çalışma İzni
- Türkiye Aile Birleşimi
- Türkiye'de Üniversite Eğitimi
- Türkiye Vatandaşlığı
- Antalya Fahri Konsolosluğu
- Bursa Fahri Konsolosluğu
- Edirne Fahri Konsolosluğu
- İstanbul Başkonsolosluğu
- İzmir Başkonsolosluğu
- Konya Fahri Konsolosluğu
- Romanya Vizesi Başvuru
- Romanya Vize Reddi
- Türkiye'de Oturum ve Çalışma İzni
- Hakkımızda